Het Forum Levenslang heeft op 4 juni een notitie aangeboden aan de Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, waarin kritiek wordt geuit op de manier waarop de minister de re-integratiecriteria voor levenslanggestraften toepast.
De notitie, ‘Een kritische, gedragskundige noot bij de voorgeschreven criteria in de advisering van het Adviescollege Levenslanggestraften’, is opgesteld door gedragsdeskundigen binnen het Forum Levenslang.
Aanleiding voor het uitbrengen van deze notitie is de ons inziens onjuiste uitleg die de minister geeft aan de in het Besluit ACL opgenomen re-integratiecriteria en derhalve ook aan de toepassing daarvan.
Uit de beslissingen van de minister blijkt namelijk dat hij daarvoor niet-evidence-based, en dus niet ter zake doende instrumenten gebruikt, instrumenten die als beoordelingsmechanisme ongeschikt zijn. Hierdoor worden de re-integratiemogelijkheden van levenslanggestraften op een oneigenlijke en frustrerende manier beperkt en wordt afbreuk gedaan aan het juridisch vereiste van een feitelijk ‘prospect of release’.
Het Forum heeft de minister om een reactie gevraagd.
Het Forum zond de notitie en de begeleidende brief aan de minister ook naar de volgende personen en instanties:
- de directeur-generaal van het Directoraat Straffen en Beschermen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,
- de directeur Sanctietoepassing en Jeugd van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,
- het hoofd en het plaatsvervangend hoofd Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,
- de divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring,
- de betrokken ketenpartners: het Adviescollege levenslanggestraften, (ACL), het Pieter Baan Centrum (PBC), de Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Nederland, het Adviescollege Verloftoetsing Tbs (AVT), en het Fonds Slachtofferhulp,
- mensenrechtenorganisaties werkzaam op het gebied van gedetineerdenzorg: Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), The Public Interest Litigation Project (PILP), Nederlands Helsinki Comité (NHC), College voor de Rechten van de Mens, Nationale ombudsman en Commission for the Prevention of Torture (CPT),
- leden van de Tweede Kamer Groothuizen (D66) en Van der Graaf (CU),
- Kenniscentrum Commissie van Toezicht
- Inspectie Justitie en Veiligheid, als deelnemer van het Nationaal preventie Mechanisme (NPM). Behalve aan de minister is ook aan het NPM is om een reactie gevraagd.