Wetgeving Nationaal
Wetboek van Strafrecht 1886. Dit wetboek bepaalt welke misdrijven met levenslange gevangenisstraf worden bedreigd. Artikel 77b Wetboek van Strafrecht bepaalt dat aan kinderen die ten tijde van het delict nog geen 18 jaar waren geen levenslange gevangenisstraf mag worden opgelegd.
Gratiewet 1987. Deze wet omschrijft de beide gronden voor gratieverlening (art. 2) en regelt de gratieprocedure.
De Penitentiaire Beginselenwet. Artikel 2 formuleert de beginselen voor tenuitvoerlegging, waaronder het resocialisatiebeginsel.
Regeling Tijdelijk Verlaten van de Inrichting. Artikel 20d bepaalt de voorwaarden voor re-integratieverlof.
Regeling Selectie, Plaatsing en Overplaatsing Gedetineerden. Artikel 12 bepaalt de plaatsing in het PBC ter voorbereiding van de eerste toets door het Adviescollege.
Besluit Adviescollege levenslanggestraften met nota van toelichting d.d 25 november 2016 (Besluit ACL). Dit Besluit regelt de herbeoordelingsprocedure die begint met een advies van het adviescollege na 25 jaar detentie en de ambtshalve start van een gratieprocedure 25 jaar na oplegging van de straf .
Besluit 6 juni 2017 tot wijziging van het Besluit ACL met toelichting, Stcrt 14 juni 2017 32577, in plaats van 25 jaar na oplegging zal twee jaar na uitbrening van het eerste advies ACL het ambtshalve gratievezoek worden beoordeeld.
Besluit Adviescollege levenslanggestraften (zoals op 6 juni 2017 gewijzigd, (huidige regeling, zoals geregeld op 6 juni 2017: na 25 jaar detentie eerste ACL-advies en twee jaar later de ambtshalve gratiebeoordeling).
Het Besluit ACL is sinds 13 juni 2020 van toepassing op de BES-eilanden. De hoorzittingen vinden plaats in het Europese deel van Nederland. Degene die zich buiten het Europese deel van Nederland bevindt, wordt niet in persoon maar via een beveiligde videoverbinding gehoord.
Beleidsbrief van DJI aan Vestigingsdirecteuren d.d. 11 september 2017. De brief geeft uitleg aan de praktische kant van de toepassing van het Besluit ACL.
Wetgeving Internationaal
United Nations, Crime Preventio and Criminal Justice Branch 1994. Dit document bevat de minimumwaarborgen voor de tenuitvoerlegging van een levensalngegevangenisstraf
Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. Artikel 3 EVRM bepaalt: ‘No one shall be subjected to torture or to inhuman or degrading treatment or punishment.’
Standpunten politieke partijen
Overzicht standpunten 2021 in vergelijking met standpunten 2017
Overzicht standpunten 2017 (partijprogramma’s verkiezingen 2017)
- Regeerakkoord 2017 ‘Vertrouwen in de toekomst‘ onder 1.1: “De tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf staat onder druk. Indien zou blijken dat hieromtrent aanvullende wetgeving noodzakelijk is, zal die tot stand worden gebracht. Het waarborgen van de belangen van nabestaanden en slachtoffers is daarbij cruciaal.”
Overzicht standpunten 2016 (Tweede-Kamerdebat 8 september 2016)